عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه عنوان کرد :

آسیب های قرص های شب امتحان را جدی بگیرید

کد مطلب: ۲۲۵۸ | تاریخ انتشار: ۱۳۹۶/۱۰/۱۶ ۱۳:۴۹ | تعداد بازدید: 459
دکتر سمانه کاخکی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه

با توجه به نزدیک شدن فصل امتحانات لازم است در مورد یکسری ترکیباتی که با تحریک سیستم سمپاتیک بصورت مرکزی منجر به آثار خوشایند من جمله افزایش تمرکز، افزایش هوشیاری، افزایش یادگیری میشود صحبت کنیم . جالب است این سری ترکیبات که تحت عنوان خانواده آمفتامین ها شناخته شده اند دارای آثار جالب و مورد دلخواه دانشجویان میباشد ولی متاسفانه جوانان بدون در نظر گرفتن آثار سوء این ترکیبات روی به مصرف این ترکیبات میکنند که در اینجا به برخی از پرمصرف ترین این ترکیبات میپردازیم. قرص ریتالین، شیشه، قرص اکستازی ترکیباتی هستند که امروزه بسیار مورد توجه گروه جوانان قرار گرفته شده است که در ادامه در مورد آثار مخرب این ترکیبات صحبت خواهد شد.

دکتر سمانه کاخکی داروساز و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه در گفت و گو با سید محمد اسحاق زاده خبرنگار واحد خبر روابط عمومی معاونت آموزشی پژوهشی در این خصوص عنوان داشت : چند سالی میان دانشجویان مد شده که برای بیدار ماندن در شب امتحان از قرص ریتالین استفاده کنند که اگر چه باعث تمرکز در شب امتحان می‌شود ولی مضراتش بیشتر از محسناتش است

وی افزود : متیل فنیدات (Methylphenidate)  با نام تجاری ریتالین از گروه آمفتامین ها در سال 1954 به بازار دارویی جهان عرضه شد که در ابتدا دارویی برای درمان افسردگی، خواب آلودگی در طول روز و سندرم خستگی مزمن بود اما به تدریج و با مطالعات بیشتر از آن در درمان بچه‌های بیش فعال استفاده شد اما در سال 1998، دانشجویان، دانش‌آموزان دبیرستانی و نوجوانانی که قصد داشتند در شبهای امتحان بیدار بمانند به مصرف کنندگان قهار این قرص پیوستند.

دکتر کاخکی با بیان این که تقویت حافظه، افزایش تمرکز و دقت دانشجویان در هنگام درس خواندن به ویژه شب‌های امتحان از علل گرایش دانشجویان به قرص ریتالین است عنوان داشت : متاسفانه به مرور فرد به این ماده اعتیاد پیدا می‌کند که به مرور زمان دچار عوارضی مانند زرد شدن رنگ پوست، مشکلات کبدی، نارسایی کلیه، اضطراب، بی‌قراری، پرخاشگری، رفتار عصبی از عوارض روحی و جسمی شایع در این افراد است و بعد از مدتی فرد را از پا در می آورد. مصرف این دارو برای افراد دارای اضطراب زیاد، فشار عصبی، عصبانیت همراه با بی قراری، حساسیت مفرط نسبت به دارو، فشار خون بالا، گلوکوم، افسردگی های قابل درمان با داروهای ضد افسردگی رایج، تیک های حرکتی و کودکان زیر 6 سال منع می شود. احتمال وابستگی به دارو و سوء استفاده از دارو بسته به میزان، نحوه مصرف و فرد استفاده کننده است. اگرچه وابستگی جسمانی به ریتالین همانند مواد مخدری نظیر تریاک و شبه مرفین ها گزارش نشده است اما پزشکان بر وابستگی روانی و نیاز به افزایش میزان مصرف آن که پدیده تحمل نامیده می شود اتفاق نظر دارند.

وی همچنین در خصوص عوارض مصرف بیش از حد این نوع داروهای اعتیادآور گفت : افزایش درجه حرارت بدن، بی نظمی در ضربان قلب، سردرد و تهوع، افزایش فشارخون و تشنج از عوارض مصرف بیش از اندازه ریتالین است که گاها ممکن است با اولین دوز مصرف این دارو مشاهده شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه در پایان عنوان داشت استفاده از ریتالین و شیشه ممکن است در مراحل اولیه جهت بیدار ماندن‌های طولانی مدت و افزایش توجه و دقت مصرف کننده پاسخ دهد که البته این موضوع در مورد همه افراد صدق نکرده و استفاده از آنها نیز در برخی تاثیر معکوس می دهد، هشدار داد: توجه به این نکته ضروری است که شخص پس از مصرف ریتالین و شیشه، هنگامی که به حالت عادی خود بازگردد، دیگر عملکرد معقول سابق خود را نداشته و دچار اختلالات یادگیری می شود.