سرطان قابل پیشگیری و درمان است ، با خودمراقبتی و امید

کد مطلب: ۲۳۱۵ | تاریخ انتشار: ۱۳۹۶/۱۱/۱۶ ۱۱:۱۲ | تعداد بازدید: 62

" خودمراقبتی در سرطان پستان به مناسبت پویش ملی مبارزه با سرطان 1 تا 7 بهمن 1396 "

شعار پویش :  سرطان قابل پیشگیری و درمان است ، با خودمراقبتی و امید

خانم ها برای تشخیص به موقع سرطان پستان به چه علامت هایی باید دقت کنند ؟

1- لمس توده در پستان یا زیر بغل2- تغییردر شکل ( عدم قرینگی ) یا قوام ( سفتی ) پستان 3- تغییرات پوستی پستان شامل : پوست پرتقالی ، اریتم یا قرمزی پوست ، زخم پوست ، پوسته پوسته شدن و اگزمای پوست ، تغییرات نوک پستان ( فرورفتگی یا خراشیدگی )4- ترشح مایع از نوک پستان در خانم هایی که حامله نبوده و شیردهی ندارندکه این خصوصیات را دارا باشد : از یک پستان باشد ( و نه از هر دو پستان ) ، از یک مجرا باشد (و نه از چند مجرا ) ، ترشح خودبخودی و ادامه دار باشد ، در هنگام معاینه ترشح وجود داشته باشد ، سروزی یا خونی باشد .

آیا علامت های بالا در شما وجود دارد؟  توجه کنید که این علامت ها معمولا به دلیل بیماری هایی که خیلی جدی نیستند نیز ایجاد می شوند ، با این حال مراجعه به پزشک و معاینه بالینی پستان بسیار با ارزش است ، پس در اولین فرصت با پزشک خود مشورت کنید.

توجه  :غربالگری سرطان پستان به صورت کاملا رایگان در خانم های 69- 30 سال  ( در خانم های زیر 40 سال هر 2 سال یکبار و در خانم های بالای 40 سال به صورت سالیانه )در مراکز خدمات جامع سلامت ، پایگاه ها و خانه های بهداشت تحت پوشش معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه در حال انجام است،خانم های  69 –30 ساله می توانند جهت انجام غربالگری سرطان پستان  به پایگاه سلامت یا خانه بهداشت محل زندگی خود مراجعه نمایند.خانم های سایر گروه های سنی در صورتی که علائم ذکر شده در بالا را دارند نیز می توانند جهت غربالگری رایگان مراجعه نمایند.

شیردهی  و زایمان خطر سرطان پستان را در بین زنان کاهش می دهد ، در صورتی که مصرف دارو های ضد بارداری و درمان جایگزینی هورمونی  باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان می شود.

شیردهی :باعث کاهش خطر 3/4 درصد ابتلا به سرطان پستان به ازای هر سال شیردهی می گردد.

زایمان :حدود 7 درصد کاهش ابتلا به سرطان پستان به ازای تولد هر نوزاد ، اولین زایمان موفق بعد از سن 30 سالگی خطر را در مقایسه با اولین زایمان در سن بیشتر از 20 سالگی  ، دو برابر افزایش می دهد.

دارو های ضد بارداری خوراکی :باعث افزایش اندک ابتلا به سرطان پستان در مصرف کنندگان فعلی می گردد.

درمان جایگزین هورمونی  :باعثافزایش متوسط ابتلا به سرطان پستان در مصرف کنندگان ظرف مدت 5 سال یا بیشتر بعد از یائسگی ، در مورد مصرف استروژن و پروژسترون با هم خطر بیشتر از مصرف استروژن تنها است.

داشتن خانواده بزرگتر و زمان طولانی تر شیردهی ، باعث کاهش موارد ابتلا به سرطان پستان می شود.

40 درصد سرطان ها قابل پیشگیری هستند . همه باید برای پیشگیری از سرطان ها در جامعه مشارکت داشته باشیم.

محمد صالحی فر کارشناس برنامه سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تربت حیدریه