چاقی یا سلامتی ، انتخاب با شماست

کد مطلب: ۲۲۵۶ | تاریخ انتشار: ۱۳۹۶/۱۰/۱۶ ۰۸:۱۶ | تعداد بازدید: 111

روند هشدار دهنده و رو به گسترش اضافه وزن و چاقي و بيماري هاي غيرواگير مرتبط با آن و پيامدهاي زيان بار آن از مهمترين مشكلات بهداشتي عمومي در كشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه بشمار مي رود.

طبق آمارسازمان جهانی بهداشت درسال 2016، بیش از 1.9 میلیاردبزرگسالان 18سال وبالاتردارای اضافه وزن هستندکه ازاین تعدادبیش از 650 میلیون نفربزرگسال چاق هستند. چاقي و اضافه وزن يكي از عوامل مهم و موثر در بروز بيماريهاي غير واگير مرتبط با تغذيه است ،كه بدنبال تغيير در الگوي مصرف غذايي، مصرف بي رويه مواد قندي و چربي ها، غذاهاي چرب و سرخ شده ، فست فودها و كم تحركي منجر به اضافه وزن و چاقي شده و خطر بروز بيماريهاي غير واگير از جمله بيماريهاي قلبي – عروقي، ديابت، سرطان، فشار خون بالا، ديس ليپيدمي و ...را افزايش مي دهد.سمانه یوسفی مسئول واحد بهبود تغذیه معاونت بهداشت ضمن بیان مطلب فوق افزود:طبق اطلاعات موجود در سامانه سیب 56.6 درصد از جامعه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه مبتلا به چاقی و اضافه وزن هستند که 20 درصد آن مربوط به افراد چاق است همچنین از طرفی آمار مرگ و میر شهرستان های تابعه دانشگاه حاکی ازدر45صد مرگ به علت بیماری های قلبی عروقی و  14درصد  مرگ به علت سرطان است.

وی ادامه داد بررسی های انجام شده در خصوص علل زمینه ای موثر در بروز و شیوع بیماری های قلبی-عروقی ، دیابت، سرطان ها و ... نشان می دهد که چاقی از عوامل بسیار مهم و جدی در بروز این مشکلات به شمار می آید. اضافه وزن و چاقی پنجمین عامل خطر مرگ و میر در دنیا و سومین عامل خطر در کشور بوده و طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی  44% بار دیابت ، 23% بار نارسایی قلبی و بین 7% و 41% بار سرطان های مرتبط را می توان به اضافه وزن و چاقی نسبت داد. چاقی با عوارضی همچون افزایش فشارخون، بیماری های قلبی، دیابت، سنگ های صفراوی، واریس، بواسیر، افزایش چربی خون، نقرس، آرتروز، کمردرد، تنگی نفس، بیماری های کبد وکیسه صفرا، سرطان های کولون و رکتوم، پروستات در مردان و سرطان سینه و تخمدان و مشکلات باروری در زنان و نهایتا کاهش عمرانسان مرتبط است.

سمانه یوسفی خاطر نشان کرد : در این میان، اضافه وزن و چاقی در کودکان به عنوان تهدیدی جدی تر از بزرگسالان مطرح است. و روز به روز به آمار کودکان چاق افزوده می شود.کودکان دارای اضافه­وزن به احتمال زیاد در آینده بزرگسالان چاقی خواهند بود و نسبت به کودکان بدون اضافه ­وزن به احتمال زیاد به دیابت و بیماری­های قلبی و عروقی در سنین جوانی، که به نوبه خود با شانس بالاتر مرگ زودرس و ناتوانی بزرگسالی همراه است، مبتلا می­شوند.در واقع کودکان و نوجوانان چاق هم از پیامدهای کوتاه­مدت و هم از پیامدهای بلندمدت چاقی رنج می­برند.

وی درخاتمه عنوان داشت:در همین راستا،در چارچوب سند ملی تغذیه و امنیت غذایی با هدف "توقف افزایش شیوع چاقی" بسیج آموزشی ملی "پیشگیری و کنترل چاقی با تغذیه سالم" با شعار" چاقی یا سلامتی انتخاب با شماست " از 15 تا پایان دیماه سالجاری بطور هماهنگ در سطح کشور به اجرا گذاشته می­شود، تا با همکاری همه دست اندرکاران سلامت شاهد ارتقا سلامت مردم کشور باشیم.